Na een ontspannen en fijne zomervakantie schoot het seizoen 2014-2015 werkelijk op volle kracht uit de startblokken. CultuurFiguur was en is betrokken bij een breed scala van projecten en activiteiten, zowel aan de uitvoerende kant als op beleidsmatig gebied. Enkele activiteiten zijn alweer achter de rug, terwijl er ook wordt gewerkt aan langdurige of aan grotere projecten, die pas in de loop van 2015 een publiek gezicht zullen krijgen. Om een beeld te geven van waar CultuurFiguur zich momenteel mee bezig houdt,  staat hieronder het een en ander opgesomd.

Open Monumentendag
Op 13 september vond de landelijke Open Monumentendag plaats. Voor de editie op Goeree-Overflakkee voerde CultuurFiguur de regie van publicatie in een regionaal weekblad. In een uitneembaar kleurenkatern werd uiteindelijk het gehele eilandelijke programma gepubliceerd. Op de dag zelf waren honderden mensen op de been om de verschillende monumenten te bezoeken.

Vier Je Vrijheid
In mei 2015 zal het 70 jaar geleden zijn dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetter. Dit gegeven vormde voor een aantal culturele organisaties op het eiland aanleiding om het begrip ‘vrijheid’ eens extra te belichten. CultuurFiguur kreeg van de gemeente Goeree-Overflakkee opdracht de werkgroep, die bestaat uit vrijwilligers van de eerder genoemde culturele organisaties, te ondersteunen en te adviseren bij de organisatie en coördinatie van een themamaand over het onderwerp ‘vrijheid’. Het project kreeg de titel ‘Vier Je Vrijheid!’ en zal bestaan uit een maand vol concerten, herdenkingsactiviteiten, exposities, lezingen, rondleidingen langs bijzondere plaatsen en nog veel meer in de maand van 13 april 2015 t/m 17 mei 2015.

Rabobank Cultuurprijs
De Rabobank, de Culturele Raad Goeree-Overflakkee en de gemeente Goeree-Overflakkee hebben in het voorjaar de Rabobank Cultuurprijs in het leven geroepen. Een wedstrijd werd uitgeschreven, waarbij drie prijzen te winnen zijn: de Rabobank Cultuurprijs, de Jong Talentprijs en de Publieksprijs. Er werd een deskundige jury samengesteld en in totaal meldden zich 17 deelnemers voor de drie categorieën. De wedstrijd nadert zijn ontknoping. Op vrijdag 10 oktober werd een expositie met de ingezonden werken geopend en kan vanaf dat moment het publiek zijn stem uitbrengen via de website van de gemeente en de Rabobank. Op 13 november zal de grote prijsuitreiking zijn tijdens een mooi gala met een aansprekende presentator, muziek en gespannen kunstenaars. CultuurFiguur is tijdens dit hele proces betrokken als adviseur bij het organiserende team, bestaande uit functionarissen van de gemeente en de Rabobank.

Cultuureducatie met Kwaliteit
CultuurFiguur ondersteunt in opdracht van de gemeente Goeree-Overflakkee de eilandelijke basisscholen en cultuurmakers bij de implementering en uitvoering van het landelijke programma Cultuureducatie met Kwaliteit. Het provinciaal ondersteuningsinstituut Kunstgebouw heeft van het eilandelijke programma de projectleiding. In het kader van dit project bezoekt CultuurFiguur diverse basisscholen en is er veel contact met eilandelijke cultuurmakers. In september verscheen de derde nieuwsbrief, waarvan CultuurFiguur de redactie voert. Op 14 oktober was er een netwerkbijeenkomst in het Oude Raadhuis te Ooltgensplaat voor leerkrachten basisonderwijs en cultuuraanbieders. Tijdens deze bijeenkomst werd een digitaal platform gelanceerd, waar het lokale culturele aanbod bijeengebracht gaat worden ten behoeve van het basisonderwijs. CultuurFiguur ontwikkelde in samenwerking met een IT-bedrijf dit digitale platform en organiseerde ook de netwerkbijeenkomst.

Cultuurcoach
Kunstgebouw is het provinciaal ondersteunende instituut voor onder andere het project Cultuureducatie met Kwaliteit. Door middel van intensieve begeleiding door een cultuurcoach ondersteunt Kunstgebouw in de gehele provincie Zuid-Holland basisscholen in het vormgeven van cultuuronderwijs op school. CultuurFiguur zal in de nabije toekomst hiervoor door Kunstgebouw worden ingezet. Als voorbereiding op dit werk wordt momenteel een traject doorlopen, wat onder andere het volgen van een ICC-cursus inhoudt. Een ICC-er is op een basisschool de deskundige op het gebied van cultuureducatie. Vanaf woensdag 15 oktober 2014 gaat CultuurFiguur dus voor een poosje terug in de schoolbanken.

De Tien van Renesse
In de decembermaand 1944 speelde zich in het Zeeuwse Renesse een gruwelijk drama af, waarbij de Duitse bezetter tien inwoners van Renesse executeerde door middel van de strop. Een elfde slachtoffer verdronk, toen hij overboord sprong op de terugweg per boot van het Standgericht in Middelharnis naar Schouwen-Duiveland. Over dit drama wil de Zeeuwse componist Huug Steketee een groot oratoriumachtig werk schrijven voor brassband, groot koor en spreekstem, om dat in december 2015 uit te voeren op Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee. CultuurFiguur staat de componist terzijde met advies en projectbegeleiding.

Toneelconcerten Brassband Wilhelmina
Op 7 en 8 november geeft brassband Wilhelmina uit het Zeeuwse Colijnsplaat concerten in samenwerking met de plaatselijke toneelvereniging. In een programma, waarin toneel en muziek met elkaar verweven en verbonden zijn, wordt het publiek getrakteerd op een avond met muzikale en theatrale verrassingen. CultuurFiguur tekent voor de artistieke inhoud van het brassbandprogramma, alsmede voor de muzikale leiding tijdens deze concerten.

Muziekfestival Ridderkerk
Brassband Crescendo uit het Brabantse ’s Gravenmoer neemt op 1 november deel aan een festival voor blaasorkesten te Ridderkerk. Met een Schots programma (Banks of Doon, Pennine Moors en A  Caledonian Journey) zal de band proberen de juryleden van haar kwaliteiten te overtuigen. CultuurFiguur is verantwoordelijk voor de muzikale leiding tijdens dit festivaloptreden.

Het moge duidelijk zijn dat voor CultuurFiguur rustig aan op gang komen er niet inzat na de zomervakantie.
Dat het nog maar lang zo moge blijven!