Het organische materiaal maakt dat ieder exemplaar uniek is. Met een houten sieraad draag je een stukje natuur. Een goed gemaakt houten sieraad voelt warm en delicaat aan en is altijd mooi om te zien. Een houten sieraad matcht door z’n natuurlijke uitstraling gemakkelijk met iedere outfit.
Alle sieraden op deze pagina zijn door mij met de hand gemaakt. Ik gebruik mooie houtsoorten, zoals eiken, mahonie, walnoot, zebrano, kersen, etc.

Ringen
De ringen zijn er in modellen met een modern ogende rechte, of meer klassieke afgevlakte buitenrand. De binnenrand wordt altijd iets afgevlakt, waardoor de ringen erg comfortabel aan de vinger zijn.
Ringen kunnen op twee manieren vervaardigd worden: 1) uit een massief stuk hout of 2) uit meerdere laagjes schaafhout (fineer). Elke soort heeft z’n eigen, unieke eigenschappen en mogelijkheden. De een is niet beter dan de ander.

Ringen uit massief hout
Ringen uit massief hout kunnen gemaakt worden uit één enkele houtsoort, maar ook ringen uit twee of zelfs drie verschillende banen zijn mogelijk. Contrasterende houtkleuren geven daarbij een prachtig effect. Deze soort ringen kunnen naar wens voorzien worden van verschillende soorten inleg, zoals koper, zilver, (edel)steen, enz. Een ring uit massief hout heeft de meest natuurlijke uitstraling. Kleine imperfecties horen daarbij. Ringen uit massief hout zijn minder sterk dan ringen uit schaafhout. Ze breken sneller. Een onzichtbaar zwakker plekje in het hout, werking van regelmatig nat worden en drogen, van buiten komende krachten tijdens b.v. sporten of fysieke handenarbeid beïnvloeden de sterkte van een massieve ring nadelig.

Ringen uit schaafhout
Dit type ring bestaat uit meerdere laagjes zeer dun hout, die met elkaar verlijmd zijn. Deze techniek geeft de mogelijkheid om dunnere ringen te maken met een strakke afwerking. Verschillende houtsoorten naast elkaar gebruiken lukt niet met deze techniek. Wel is het mogelijk om deze ringen ook te voorzien van een inlegkanaal met b.v. (edel)steen, (edel)metaal of een andere inleg. Zo maakte ik bijvoorbeeld enkele ringen met een inleg van gemalen zeezout. Ringen uit schaafhout zijn sterk. Ze zullen niet snel breken.

Afwerking
Een ring, die niet voorzien is van een afwerklaag, behoort tot de mogelijkheden. Uit het oogpunt van bescherming van het hout tegen (transpiratie)vocht, huidvet en andere nadelige invloeden van buitenaf raad ik dat echter niet aan. Een kleurloze matte of glanzende afwerking laat de natuurlijke kleur van het hout mooi uitkomen. Dat geldt voor beide soorten ringen. Ook afwerkingen met verschillende oliën of (bijen)wassen zijn mogelijk.

Hangers
Een fraai gevormde houten hanger aan een lederen koord is een statement. Zo’n halsketting drukt respect uit voor de schoonheid van natuurlijke materialen. Ook hangers kunnen gemaakt worden van één houtsoort of van gecombineerde houtsoorten. Samen met een ring van dezelfde houtsoort(en) vorm je een set, waarmee je niet alleen ecologisch, maar ook qua stijl uitstekend voor de dag kunt komen.

Oorbellen
Met een setje houten oorbellen heeft u iets aparts. Eenvoudige vormen lenen zich hiervoor het beste, al dan niet voorzien van decoratieve details.
Oorstekertjes en hangertjes zijn beide mogelijk. In alle gevallen werk ik met zilveren stekertjes, ringetjes en sluitertjes, zodat het risico op irritaties of allergische reacties van de huid geminimaliseerd wordt.