Het organische materiaal maakt dat ieder exemplaar uniek is. Met een houten sieraad draag je een stukje natuur. Een goed gemaakt houten sieraad voelt warm en delicaat aan en is altijd mooi om te zien. Een houten sieraad matcht door z’n natuurlijke uitstraling gemakkelijk met iedere outfit.

Alle sieraden op deze pagina zijn door mij met de hand gemaakt. Ik gebruik mooie houtsoorten, zoals eiken en mahonie, maar ook geschikt en goed gedroogd snoeihout uit mijn tuin. Al het hout wat ik gebruik heeft met elkaar gemeen, dat het voorbestemd was om weggegooid te worden. Door dit ‘afvalhout’ te transformeren tot sieraden draag ik op mijn manier een klein steentje bij aan een beter milieu.

Ringen
De ringen zijn er in modellen met een modern ogende rechte, of meer klassieke afgevlakte buitenrand. De binnenrand wordt altijd iets afgevlakt, waardoor de ringen erg comfortabel aan de vinger zijn.
Eén enkele houtsoort, maar ook ringen uit twee of zelfs drie verschillende banen zijn mogelijk. Contrasterende houtkleuren geven daarbij een prachtig effect.

Een ring, die niet voorzien is van een afwerklaag, behoort tot de mogelijkheden. Uit het oogpunt van bescherming van het hout tegen (transpiratie)vocht, huidvet en andere nadelige invloeden van buitenaf raad ik dat echter niet aan. Een kleurloze matte of glanzende afwerking laat de natuurlijke kleur van het hout mooi uitkomen. Ook afwerkingen met verschillende oliën of (bijen)wassen zijn mogelijk.

Houten ringen zijn niet zo sterk als ringen van (edel)metaal, maar door er op een juiste manier mee om te gaan kun je van een houten ring toch vele jaren plezier hebben. Richtlijnen:
– laat de ring zo min mogelijk in contact komen met water. Doe ‘m af als je gaat douchen, zwemmen of de afwas gaat doen;
– doe de ring af als je handcrème gebruikt, tot de crème goed is ingetrokken in de huid;
– draag de ring niet tijdens het sporten of tijdens het uitvoeren van stevig fysieke handarbeid;
– zorg ervoor dat de ring niet wordt blootgesteld aan klappen of andere plotselinge krachten;
– zorg ervoor dat de ring niet klem komt te zitten, bijvoorbeeld bij het werken met handgereedschap.

Hangers
Een fraai gevormde houten hanger aan een lederen koord is een statement. Zo’n halsketting drukt respect uit voor de schoonheid van natuurlijke materialen en laat zien dat de drager begaan is met ons kwetsbare milieu. Ook hangers kunnen gemaakt worden van één houtsoort of van gecombineerde houtsoorten. Samen met een ring van dezelfde houtsoort(en) vorm je een set, waarmee je niet alleen ecologisch, maar ook qua stijl uitstekend voor de dag kunt komen.

Oorbellen
Met een setje houten oorbellen heeft u iets aparts. Eenvoudige vormen lenen zich hiervoor het beste, al dan niet voorzien van decoratieve details. Door die details te pyrograferen, ontstaat een zeer uniek sieraad, waarover u aangesproken zult worden!
Oorstekertjes en hangertjes zijn beide mogelijk. In alle gevallen werk ik met zilveren stekertjes, ringetjes en sluitertjes, zodat het risico op irritaties of allergische reacties van de huid geminimaliseerd wordt.