Hugo Verweij is een cultuurprofessional, die zowel het uitvoerende werk als cultuurmaker, alsook de beleidsmatige en zakelijke kant van de cultuurwereld in de loop der tijd goed heeft leren kennen en begrijpen. Het werken in en met cultuur fascineert en motiveert me mateloos. Cultuur is immers de reflectie van hoe wij als samenleving met elkaar omgaan. Daarmee bezit cultuur een ongekend vermogen om mensen te verbinden met elkaar en met hun omgeving.
Van nature ben ik een analytische denker, die complexe zaken graag terug brengt tot de essentie. Het leiden van projecten heb ik in de loop der tijd leren kennen als ‘duwen met een touw’: het gaat regelmatig anders dan je verwachtte of hoopte. De verwachtingen bijstellen en de koers aanpassen in de richting die wél perspectief biedt is dan het devies. Delen van ideeën, samenwerking, oprecht enthousiasme, oppakken van verbeterpunten waar nodig en vieren van successen waar het kan zijn kenmerken van de werkwijze waar ik energie van krijg.

Maart 2023 tot heden: procesbegeleider amateurkunstgroepen
Plaats: Zuid-Holland, Noord Brabant, Zeeland
Als procesbegeleider sta ik amateurkunstverenigingen bij om vragen en problemen waar zij mee worstelen op te helpen lossen. Het uiteindelijke doel is om een vereniging zelfredzaam en vitaal te maken. De hulpvraag kan over van alles gaan, maar financiële stabiliteit, werving van vrijwilligers en leden, vergroten van publieksbereik en het ontwikkelen van een visie zijn voorbeelden van veel voorkomende vragen.

Oktober 2022 tot heden: Dirigent Harmonie Oude Post
Plaats: ’s Hertogenbosch
Dit harmonie-orkest bestaat uit zo’n 40 a 45 spelende leden en is als vereniging voortgekomen uit een voormalig bedrijfsorkest van de Nederlandse posterijen. Met een gevarieerde en goed gevulde concertagenda en een repertoire, waarin plaats is voor zowel lichte muziek, klassieke muziek als origineel voor harmonie-orkest gecomponeerde werken, vervelen de musici van dit orkest zich geen seconde. En hun dirigent evenmin.

Februari 2022 tot juni 2022: Projectleider Cultuurparticipatie
Plaats: Naaldwijk
Westland Cultuurweb is een netwerkorganisatie die taken uitvoert op het gebied van cultuurparticipatie, cultuureducatie, cultuurmarketing en cultuur in het sociale domein. In een kortlopende opdracht onderzocht ik de de rol, taakopvatting en werkwijze van Cultuurweb ten aanzien van de taak op het gebied van cultuurparticipatie. Input verkreeg ik door middel van desktopresearch en gesprekken met de beleidsmedewerkers cultuur van de gemeente Westland, met medewerkers van Cultuurweb zelf en met delegaties vanuit het culturele veld. Dit alles heeft geresulteerd in een rapport met conclusies en aanbevelingen.

September 2021 tot heden: Adviseur Programma Cultuurhelden
Plaats: Delft
Cultuurhelden is de Delftse uitwerking van het landelijke programma Cultuureducatie met Kwaliteit. Cultuurhelden is een programma van de bibliotheekorganisatie DOK. In de rol van adviseur sta ik een aantal basisscholen bij in hun zoektocht naar het opzetten, uitvoeren en borgen van kwalitatief goed cultuuronderwijs. Daarbij werk ik samen met een aantal vakleerkrachten en trainers.
Naast het bijstaan van de scholen houd ik me ook bezig met het optimaliseren van de cyclus van Monitoring en Evaluatie van het programma, onderzoek naar het implementeren van het instrument voor evaluatie ‘EVI’ en ben ik coördinator van het Cultuurheldenaanbod voor het NPO-menu vanuit de gemeente Delft.

Juni 2013 tot heden: Eigenaar CultuurFiguur
Plaats: diverse
CultuurFiguur beweegt zich op het snijvlak van kunst, cultuur, onderwijs en beleid. Dat krijgt vorm in de drie hoofdactiviteiten van CultuurFiguur:
Advies
Projecten
Muzikaal uitvoerend

Onder de opdrachtgevers van CultuurFiguur bevonden zich o.m.:
– Gemeente Goeree-Overflakkee
– Stichting Meer Muziek In De Klas
– Orkest van de Koninklijke Luchtmacht
– Kunstgebouw
– Stichting Oude Groninger Kerken
– Nationale Voorleeswedstrijd
– DOK Delft
– Westland Cultuurweb
– Rabo ClubSupport

September 1984 tot heden: Freelance muzikant/dirigent/docent
Plaats: diverse
Euphoniumspeler remplacent bij o.a. Koninklijk Concertgebouworkest, Brabants Orkest, Marinierskapel, Koninklijke Militaire Kapel, Orkest van de Kon. Luchtmacht, Amsterdam Wind Orchestra, Nederlands Fanfare Orkest, blazerscollectief Utrechts Conservatorium, Harmonieorkest Rotterdams Conservatorium.
Dirigent van HaFaBra-orkesten, o.m. FanfareOrkest Vooruit Oude-Tonge, Brassband ONDA Middelburg, Jeugdorkest Prinses Juliana  Klaaswaal, Harmonieorkest Kunst en Eer Zierikzee, Harmonie Apollo Nieuwe Tonge, Oosterlands Fanfare, Brassband Crescendo ’s Gravenmoer, Brassband Wilhelmina Colijnsplaat, Harmonie Oude Post ’s Hertogenbosch.
Als Docent Koper bij verbonden geweest aan vele instellingen, verenigingen en muziekscholen. Momenteel geef ik met veel plezier les via Muziekgebouw Goeree-Overflakkee.

November 2013 tot januari 2022: Cultuurnetwerker 
Plaats: Gemeente Goeree-Overflakkee
Als extern specialist ondersteunen, bevorderen en stimuleren van het cultuurparticipatiebeleid van de gemeente. Opdracht was verbindingen te maken in het gemeentelijke culturele veld, opdat vernieuwing van het culturele programma plaatsvond.
Een tweede opdracht betrof het basisonderwijs en het culturele veld met elkaar te verbinden binnen het programma Cultuureducatie met Kwaliteit.
Het Cultuurnetwerkerschap kreeg verder vorm als ambtelijk secretaris en adviseur van de Culturele Raad Goeree-Overflakkee.

September 2004 tot juli 2013: Hoofd afd. Muziek en Bedrijfsvoerder Centrum voor de Kunsten Amadeus
Plaats: gemeenten Halderberge, Moerdijk, Drimmelen en Geertruidenberg

September 1999 tot september 2004: HaFa-coördinator Centrum voor de Kunsten Amadeus
Plaats: gemeenten Halderberge, Moerdijk, Drimmelen en Geertruidenberg

Overige
The Dutch Tuba Quartet (1997-2009). Concerten o.a. in de kleine zaal van het Concertgebouw, live-uitzendingen op Radio 4, kamermuziekseries en talloze andere concerten. Meerdere concerten in Duitsland, België, Engeland, De Verenigde Staten en Canada. Drie CD’s uitgebracht voor het label World Wind Music.

1998: publicatie methode “Heb Je ’t Al Gehoord?”, uitgave Tierolff.

2000: voorzitter internationaal concours voor tubakwartetten tijdens de World Conference van de Tubists’ Universal Brotherhood Association in Regina, Saskatchewan, Canada. Hugo werkte daarbij samen met vakcollega’s uit Amerika, Canada, Engeland en Finland.

2006: co-auteur “The New Tuba Source Book”. Studie en redactie o.l.v. prof. Winston Morris en prof. Daniel Perantoni (Tennessee Tech University, Tennessee, USA), uitgave Indiana University Press.

Opleidingen
Rijksuniversiteit Groningen
– Post-academische Leergang Cultuuronderwijs (2013)

NEMAS (2009)
– Middle Management (2003)
– HBO Financial Management for non-financials (2011)

Brabants Conservatorium Tilburg
– Uitvoerend Musicus (1992)
– Docerend Musicus (1990)
– HaFa-directie (1990)
Masterclasses bij Hendrik-Jan Renes (tuba), Steven Mead (euphonium), Nick Childs (euphonium) en Jan Cober (HaFa-directie)

Cursussen en trainingen
– Procesbegeleiding voor Amateurkunstgroepen (LKCA/Back2Basics/TactMusic, 2023)
– Visual Thinking Strategies facilitator, gevorderdentraining (VTS Nederland, 2023)
– Visual Thinking Strategies facilitator (VTS Nederland, 2019)
– Personal coaching managementstijlen (Bureau Doorpakker, 2010)
– Arbeidsrecht (MKB opleidingen, 2010)
– Onderhandelen voor OR-leden (Gitp, 2006)