Hugo Verweij is een cultuurprofessional, die zowel het uitvoerende werk als cultuurmaker, alsook de beleidsmatige en zakelijke kant van de cultuurwereld in de loop der tijd goed heeft leren kennen en begrijpen. Het werken in en met cultuur fascineert en motiveert me mateloos. Cultuur is immers de reflectie van hoe wij als samenleving met elkaar omgaan. Daarmee bezit cultuur een ongekend vermogen om mensen te verbinden met elkaar en met hun omgeving.
Van nature ben ik een analytische denker, die complexe zaken graag terug brengt tot de essentie. Het leiden van projecten heb ik in de loop der tijd leren kennen als ‘duwen met een touw’: het gaat regelmatig anders dan je verwachtte of hoopte. De verwachtingen bijstellen en de koers aanpassen in de richting die wél perspectief biedt is dan het devies. Delen van ideeën, samenwerking, oprecht enthousiasme, oppakken van verbeterpunten waar nodig en vieren van successen waar het kan zijn kenmerken van de werkwijze waar ik energie van krijg.

Opleidingen
Rijksuniversiteit Groningen
– Post-academische Leergang Cultuuronderwijs (2013)

NEMAS (2009)
– Middle Management (2003)
– HBO Financial Management for non-financials (2011)

Brabants Conservatorium Tilburg
– Uitvoerend Musicus (1992)
– Docerend Musicus (1990)
– HaFa-directie (1990)
Masterclasses bij Hendrik-Jan Renes (tuba), Steven Mead (euphonium), Nick Childs (euphonium) en Jan Cober (HaFa-directie)

Cursussen en trainingen
– Visual Thinking Strategies facilitator (VTS Nederland, 2019)
– Personal coaching managementstijlen (Bureau Doorpakker, 2010)
– Arbeidsrecht (MKB opleidingen, 2010)
– Onderhandelen voor OR-leden (Gitp, 2006)

Talen 
Nederlands (moedertaal)
Engels (goed, zowel verbaal als schriftelijk)

Werkervaring
November 2013 tot heden: Cultuurnetwerker 
Plaats: Gemeente Goeree-Overflakkee
Als extern specialist ondersteunen, bevorderen en stimuleren van het cultuurparticipatiebeleid van de gemeente. Opdracht is verbindingen te maken in het gemeentelijke culturele veld, opdat vernieuwing van het culturele programma plaatsvindt.
Een tweede opdracht betreft het basisonderwijs en het culturele veld met elkaar te verbinden binnen het programma Cultuureducatie met Kwaliteit.
Het Cultuurnetwerkerschap krijgt verder vorm als ambtelijk secretaris en adviseur van de Culturele Raad Goeree-Overflakkee.

Juni 2013 tot heden: Eigenaar CultuurFiguur
Plaats: diverse
CultuurFiguur beweegt zich op het snijvlak van kunst, cultuur, onderwijs en beleid. Dat krijgt vorm in de drie hoofdactiviteiten van CultuurFiguur:
Advies
Projecten
Muzikaal uitvoerend

Onder de opdrachtgevers van CultuurFiguur bevonden zich o.m.:
– Gemeente Goeree-Overflakkee
– Stichting Meer Muziek In De Klas
– Orkest van de Koninklijke Luchtmacht
– Kunstgebouw
– Stichting Oude Groninger Kerken
– Nationale Voorleeswedstrijd

September 1984 tot heden: Freelance muzikant/dirigent/docent
Plaats: diverse
O.a. Koninklijk Concertgebouworkest, Brabants Orkest, Marinierskapel, Koninklijke Militaire Kapel, Orkest van de Kon. Luchtmacht, Amsterdam Wind Orchestra, Nederlands Fanfare Orkest, blazerscollectief Utrechts Conservatorium, Harmonieorkest Rotterdams Conservatorium.
Dirigent van HaFaBra-orkesten, docent en workshopleider koper.

September 2004 tot juli 2013: Hoofd afd. Muziek en Bedrijfsvoerder Centrum voor de Kunsten Amadeus
Plaats: gemeenten Halderberge, Moerdijk, Drimmelen en Geertruidenberg

September 1999 tot september 2004: Docent en HaFa-coördinator Centrum voor de Kunsten Amadeus
Plaats: gemeenten Halderberge, Moerdijk, Drimmelen en Geertruidenberg

Overige
The Dutch Tuba Quartet (1997-2009). Concerten o.a. in de kleine zaal van het Concertgebouw, live-uitzendingen op Radio 4, kamermuziekseries en talloze andere concerten. Meerdere concerten in Duitsland, België, Engeland, De Verenigde Staten en Canada. Drie CD’s uitgebracht voor het label World Wind Music.

1998: publicatie methode “Heb Je ’t Al Gehoord?”, uitgave Tierolff.

2000: voorzitter internationaal concours voor tubakwartetten tijdens de World Conference van de Tubists’ Universal Brotherhood Association in Regina, Saskatchewan, Canada. Hugo werkte daarbij samen met vakcollega’s uit Amerika, Canada, Engeland en Finland.

2006: co-auteur “The New Tuba Source Book”. Studie en redactie o.l.v. prof. Winston Morris en prof. Daniel Perantoni (Tennessee Tech University, Tennessee, USA), uitgave Indiana University Press.